مدیر مسئول نشریه زرین‌فام مطرح کرد زرین‌فام؛ پایگاهی علمی با هدف ارتقاء دانش موزه‌ای

به نقل از ایسنا/خراسان رضوی مدیر مسئول نشریه زرین‌فام گفت: دو فصلنامه زرین‌فام به عنوان پایگاهی علمی و فرهنگی در جهت ارتقای دانش موزه‌ای، با هدف محافظت نظام‌مند از آثار و میراث گذشتگان ایجاد شده است.

مهدی قیصری‌نیک در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص نشریه زرین‌فام اظهار کرد: دو فصلنامه زرین‌فام اولین نشریه موزه آستان قدس رضوی و تنها نشریه تخصصی کشور در حوزه مطالعات موزه‌ای است. هیات تحریریه این نشریه متشکل از اساتید داخلی و ۳ استاد از دیگر کشورها در حوزه‌های مربوط به موزه و میراث فرهنگی است.

وی در مورد علت نامگذاری این نشریه افزود: زرین‌فام نشانی زرین در هنر کاشی‏‌کاری ایرانی با قدمتی هزار ساله است. این هنر- صنعت از ترکیب ۲ لعاب فلزی در آتش کوره تبدیل به تلألویی زرین‌فام می‌شود که زیبایی آن بازتابی از زیبایی خلقت خداوند است. کاشی‌های زرین‌فام بازمانده از اوایل قرن هفتم هجری، کهن‌‏ترین تزئینات موجود در حرم امام رضا(ع) هستند. برخی از این مجموعه ارزشمند در موزه آستان قدس رضوی در معرض نمایش است.

قیصری‌نیک بیان کرد: همچنین مضمون کلمه زرین‌فام به فام زرین گنبد و گلدسته حرم امام رضا(ع) و نمایی از آرایه‌های هنری زرین بر نسخ خطی، نقوش و کتیبه‌های زرکوب و دیگر آثار هنری ایرانی-اسلامی اشاره دارد. بنابراین این نام با فام زرین هنر ایرانی- اسلامی مرتبط است.

وی تصریح کرد: یکی از اهداف کلان و کارکردهای نهادها فرهنگی مانند موزه‌ها، ایجاد پایگاه دانش و مرجعیت علمی در حوزه‌های مربوطه است. موزه‌های آستان قدس رضوی از طریق ایجاد زمینه تعامل با نهادهای علمی و نخبگان و تشکیل حلقه‌های علمی، امکان انتقال علم و دانش را فراهم می‌کند.

مدیر مسئول نشریه زرین‌فام گفت: دو فصلنامه زرین‌فام به عنوان پایگاهی علمی و فرهنگی در جهت ارتقای دانش موزه‌ای، با هدف صیانت و محافظت نظام‌مند از آثار و میراث گذشتگان ایجاد شده است.

وی در خصوص اهداف انتشار این نشریه عنوان کرد: ایجاد فرصت برای پژوهشگران متخصص در حوزه‌های مختلف تاریخ و هنر ایران- اسلامی در راستای بررسی، توصیف و تحلیل آثار موجود در آستان قدس رضوی، اشتراک دانش برای دستیابی مخاطبان به آخرین یافته‌های حوزه تاریخ و هنر ایران در حوزه میراث فرهنگی رضوی و معرفی آثار وقفی و واقفان در راستای توسعه موقوفات چند مورد از اهداف زرین‌فام است.

قیصری‌نیک ادامه داد: تدوین تاریخ حرم رضوی بر اساس مطالعه و بررسی میراث فرهنگی رضوی، آشنایی با تاریخ حرم مطهر رضوی، ارتقاء دانش درون‌سازمانی، ارتقاء و به‌روزرسانی دانش موزه‌داری و توسعه زمینه‌های تعامل با مخاطبان متخصص در این حوزه نیز از اهداف راه‌اندازی این نشریه است.

وی بیان کرد: در این نشریه ما به دنبال تولید محتوا علمی با موضوع آثار و ابنیه تاریخی حرم مطهر با استفاده از منابع دست‌ اول هستیم. از سویی مخاطبان موزه‌ها آستان قدس رضوی نیز با ظرفیت‌های علمی، هنری و تاریخی آن آشنا می‌شوند و این آثار به صورت علمی معرفی خواهند شد.

معاون امور موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها آستان قدس رضوی گفت: از نتایج پژوهش‌های مربوط به این نشریه در راستای طبقه‌بندی علمی و مستندنگاری آثار با هدف حفاظت نظام‌مند از آثار و میراث رضوی استفاده خواهد شد.

وی در خصوص محورهای پژوهشی این نشریه عنوان کرد: تاریخ شکل‌گیری و تحّول حرم مطهر رضوی و بناهای آن، موزه آستان قدس رضوی، مجموعه‌ها و حفاظت و مرمت آثار بخشی از محورهای پژوهشی نشریه است. در این نشریه به موضوعاتی مانند معماری و آثار تاریخی- فرهنگی موجود در مجموعه‌ها آستان قدس رضوی و زیبایی‌شناسی و فلسفه هنر آیینی در ایران پرداخته خواهد شد. 

قیصری‌نیک تصریح کرد: همچنین در نشریه زرین‌فام از تأثیر متقابل ایران و اسلام در حوزه‌های هنری، فرهنگی و اجتماعی، موزه‌ها، موزه‌داری و فناوری‌های مرتبط با موزه شناسی و حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی مقاله‌هایی منتشر خواهد شد.

وی افزود: این نشریه مناسب اساتید، متخصصان و دانشجویان در حوزه‌های موزه‌داری، باستان‌شناسی، هنر، معماری و تاریخ هنر ایران و اسلام است. همچنین موزه‌داران و مورخان نیز می‌توانند از این مقالات بهره ببرند. این نشریه برای علاقه‌مندان به دانش، هنر و فرهنگ از کشورهای دیگر و ادیان مختلف نیز مناسب است.

وی با بیان اینکه نشریه زرین‌فام به صورت چاپی و الکترونیک منتشر می‌شود، گفت: مقالات این نشریه در سایت آن به آدرس http://museum.aqr-libjournal.ir/  بارگذاری می‌شود و امکان دسترسی به مقالات برای تمام مخاطبان وجود دارد.